Miért (nem is olyan ) rossz az MLM?

Miért (nem is olyan ) rossz az MLM?

Tagja vagyok több „Adok-Veszek” csoportnak is, és észrevettem, hogy mostanában elözönlötték az oldalak üzenőfalait a különböző, csapattagokat toborzó, kitartó munkáért kimagasló fizetést ígérő hirdetések. Az eladni vagy venni kívánó csoporttagok többsége természetesen fel van háborodva az MLM-toborzó bejegyzéseken. A felháborodásukat részben osztom. Ez kimondottan idegesítő, és  valószínűleg nem is a legjobb módja az (alkalmas) munkatársak toborzásának. A negatív kommentekkel ugyankkor már nem feltétlenül értek egyet. Sokan írják, hogy minden MLM átverés, nem lehet vele pénzt keresni, agymosás az egész és így tovább…

Véleményem szerint az MLM üzletek magyarországi története és helyzete sokban hasonlít a biztosítási piachoz. Míg sok nyugati országban természetes és igencsak keresett pénzügyi termék az élet- és vagyon biztosítás (Jennifer Lopez feneke például 300 millió dollára lett biztosítva), addig nálunk a 90-es évek gyakorlata -amikor a gyorstalpalón végzett biztosítási ügynökök a gyors haszonszerzés céljával rossz pénzügyi termékeket sózták rá az emberekre – rendesen aláaknázta a biztosítók megítélését, ami csak az utóbbi években kezd lassan javulni. 

Mint mondtam, hasonló az MLM szegmens helyzete is. Az elavult és rossz munkamódszerek, mint idegenek hívogatása, elcsépelt frázisok, háztáji weboldalak által teleszemetelt világháló, hiteltelen csoportvezetők és persze az átverések a fő okozói az MLM hálózatépítés negatív megítélésének. Pedig az értékesítési módszer önmagában nem rossz, sőt..

A már sokat emlegetett Robert Kiyosaki  Cash Flow koncepciója szerint a passzív jövedelemszerzéshez, ami az üzleti szabadság alapja, fel kell építenünk egy jól működő és persze pénzt termelő rendszert. Ez azonban korántsem egyszerű. Ki kell találni és létre kell hozni a produktumot, a kapcsolódó értékesítési és marketing rendszert és még nagyon sok mindent. Ez legtöbbször időigényes és persze költséges is. Kezdetnek, a ténylegesen saját vállalkozáshoz szükséges tőke, tudás és tapasztalat megszerzéséhez jó lehet egy megbízható MLM céghez való csatlakozás is. Kiyosaki szerint olyan céget célszerű választani, ahol profi a képzési rendszer, mert így nagyon sokat és sokszor szinte ingyen tanulhatunk az értékesítési módszerekről, ami pedig minden vállalkozás működésének alapja. Félreértés ne essék, senkit sem szeretnék ösztönözni, hogy csatlakozzon egy hálózatépítő csoporthoz. Csupán arra szeretnék rávilágítani, hogy az MLM üzlet önmagában nem egy rossz üzleti modell, és ha valaki ügyesen csinálja, igenis profitálhat belőle mind anyagilag, mind tudásszerzés szempontjából.

A passzív jövedelemszerzés másik, rögösebb de hosszú távon kifizetődőbb útja a saját vállalkozás, vagyis egy saját üzleti rendszer felépítése. Én ebben szeretnék segíteni Neked a projekt- és folyamatszemlélet bemutatásával. Bármelyik utat is választod, ne feledd, a sikerhez munkára és kitartásra lesz szükség.

Ha követsz itt a blogon vagy csatlakozol a Facebook oldalamhoz,akkor olyan gyakorlati módszereket módszereket mutatok Neked, melyeket a sikeres nagyvállalatok használnak folyamataik felépítésére és tökéletesítésére.